Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Κριτική για το Watchmen


Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News γράφουν τις εντυπώσεις τους για το Watchmen, του οποίου τα εννιά επεισόδια προβλήθηκαν στο HBO από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2019.

Είδος: Δράσης, Δραματική, Μυστηρίου. 
Cast: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Jean Smart, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Hong Chau, Andrew Howard, Tom Mison, Frances Fisher, Jacob Ming-Trent, Sara Vickers, Dylan Schombing και James Wolk.
Δημιουργός: Damon Lindelof.
Ειδικοί Παραγωγοί: Damon Lindelof, Nicole Kassell, Tom Spezialy, Stephen Williams και Joseph Iberti.
Εταιρείες Παραγωγής: White Rabbit και Warner Bros. Television.

Σύνοψη: Από τον Damon Lindelof και διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική ιστορία όπου οι μασκοφόροι εκδικητές αντιμετωπίζονται ως παράνομοι, η δραματική σειρά περιλαμβάνει την νοσταλγία του ομώνυμου πρωτοποριακού graphic novel ενώ προσπαθεί να καινοτομήσει.

blackys88b: Όταν το ΗΒΟ αποφάσισε ότι θα προχωρήσει με τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο σύμπαν που δημιούργησε ο Alan Moore στο Watchmen, οφείλω να πω ότι είχα τις αμφιβολίες μου. Παρά τη θετικότατη μου άποψη για το HBO αλλά και τον δημιουργό Damon Lindelof, είναι ένας κόσμος όχι εύκολα δοσμένος και κατά τη προσωπική μου άποψη είχε να συναγωνιστεί και την εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά από τον Zack Snyder. Όταν όμως σιγά σιγά ήρθαν οι σημαντικές προσθήκες του καστ αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το τι θα διαπραγματευόταν, ένιωσα για πρώτη φορά ότι ίσως θα παίρναμε κάτι σπουδαίο. Και το πήραμε. Έστω και αν έλειπε το εντυπωσιακό και πάντα ιδιαίτερο στυλ του Snyder, ο κόσμος είναι τόσο πλούσιος και ιδιαίτερος που ακόμη και χωρίς αυτό ήταν σίγουρο ότι θα έπαιρνες μια δυνατά δομημένη τηλεοπτική ιστορία. Μπορώ να πω μάλιστα ότι παρά το κάπως αργό τέμπο στα πρώτα τρία επεισόδια, όπου μας παρουσίαζε τον κόσμο που ζουν οι χαρακτήρες, φρόντισε να φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αφήγησης με αποκορύφωμα το όγδοο επεισόδιο που τα εξήγησε όλα με εντυπωσιακό τρόπο αφήγησης. Μια εξαιρετική σεζόν, που και χωρίς ανανέωση μένει στην ιστορία ως η πιθανότατα καλύτερη υπερηρωική σειρά (χωρίς υπερδυνάμεις). Οι Regina King, Tim Blake Nelson, Louis Gosset Jr και Jeremy Irons εντυπωσιάζουν στο καστ που γενικά δεν υστερεί ερμηνευτικά σε κανένα σημείο.

Βαθμολογία: 10/10


Μιχάλης Κρατημένος: To Watchmen για εμένα είναι η καλύτερη live-action comic book σειρά όλων των εποχών. Ο Damon Lindelof μαζί με την υπόλοιπη δημιουργική ομάδα είχαν μια τρομερά δύσκολη αποστολή, να φτιάξουν έναν κόσμο που θα διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα του κορυφαίου για πολλούς graphic novel. Και τα κατάφεραν περίφημα, καθώς μας παρουσίασαν μια μοναδική τηλεοπτική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα, σεβόμενοι απόλυτα το αρχικό υλικό. Το Watchmen μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας που δεν έχει διαβάσει το κόμικ ή δεν έχει δει την ταινία του Zack Snyder αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να μελετήσει κάποια άρθρα από ξένα σάιτ για να του λυθούν οι απορίες που θα έχει μετά από κάθε επεισόδιο. Τέλος όσον αφορά την πιθανή δεύτερη σεζόν, είμαι αρκετά θετικός στην συγκεκριμένη προοπτική αρκεί ο Lindelof να έχει σκεφτεί μια καλή ιδέα αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρξουν νέα επεισόδια για το σόου επειδή σημείωσε ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης και πήρε εξαιρετικές κριτικές.

Βαθμολογία: 10/10


nick3012: Σίγουρα το να διασκευάσεις σε οποιαδήποτε μορφή το ίσως καλύτερο graphic novel όλων των εποχών δεν είναι εύκολο. Η ταινία του Zack Snyder προσπάθησε, πέτυχε ως ένα βαθμό όσον αφορά το οπτικό κομμάτι, αλλά ο όγκος του υλικού και το πλήθος των μηνυμάτων στο έργο των Moore-Gibbons δεν καλύφθηκε 100%. Αρχικά θεωρούσα πως η σειρά θα καλύψει την ιστορία του κόμικ, έχοντας περισσότερο χρόνο για να πει την ιστορία, αλλά αργότερα μάθαμε πως θα είναι ουσιαστικά μία συνέχεια, με αρκετούς χαρακτήρες να κάνουν την επανεμφάνισή τους. Ο Lindelof δεν είναι τόσο καλός στο μακροπρόθεσμο πλάνο, αλλά στο βραχυπρόθεσμο ξέρει να γράφει καταπληκτικές ιστορίες και το Watchmen είναι μία από τις καλύτερες υπερηρωικές σειρές που έχω δει. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ο τρόπος που απεικονίζει τους παλιούς και τους νέους χαρακτήρες, το πως έπιασε το vibe πολλών χαρακτήρων από τα κόμικ και τους έφερε αρκετά χρόνια μετά, η ανάπτυξη της μυθολογίας των Watchmen που ανά σημεία αφέθηκε θολή από τον Moore και το γεγονός ότι όλα αυτά δέσανε με την κύρια ιστορία και κυρίως τα μηνύματα, τα οποία παραμένουν πραγματικά αναλλοίωτα στο χρόνο, καθώς η συγγραφική ομάδα φέρνει τους προβληματισμούς για ιδανικά και αξίες της δεκαετίας του 80 στο έτος 2019, επικαιροποιώντας τα σε μεγάλο βαθμό. Οι καινούριοι χαρακτήρες είναι εξαιρετικοί, χωρίς να αποτελούν αντιγραφές των παλαιότερων, ενώ οι εξελίξεις στις ζωές των παλιών χαρακτήρων είναι απόλυτα ταιριαστές, καθώς τους φέρθηκαν με εξαιρετικό σεβασμό. Ένα μεγάλο μπόνους είναι το εξαιρετικό καστ από ηθοποιούς που βάζουν τα δυνατά τους και φαίνεται πως έχουν μελετήσει πολύ καλά τις ερμηνείες τους. Δεν είναι η αγαπημένη μου υπερηρωική σειρά, αλλά σίγουρα είναι η πιο σκεπτόμενη και μία από αυτές που σέβονται με σεβασμό στο αρχικό υλικό τους, αλλά κάνουν και πολλά βήματα μπροστά στην εξέλιξη της ιστορίας.

Βαθμολογία: 9.5/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 9.8/10  


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου