Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κριτική για το The Death of Stalin


Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News αξιολογούν το The Death of Stalin, το οποίο πρόκειται θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου από την Odeon.

Είδος: Κωμωδία. 
Πρωταγωνιστούν: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Rupert Friend, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough και Jeffrey Tambor.
Σκηνοθεσία: Armando Iannucci.
Σενάριο: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin και Peter Fellows.
Παραγωγοί: Yann Zenou, Laurent Zeitoun, Nicolas Duval Adassovsky και Kevin Loader.
Εταιρεία Παραγωγής: Quad Productions.
Διάρκεια: 107 λεπτά.

Υπόθεση: Το εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του ’50 παίρνει μία «μαύρη» κωμική μορφή στη νέα ταινία του βραβευμένου με Έμμυ και υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου/σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι. Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ένας άνδρας πεθαίνει. Ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο ταράζει ολόκληρο το σώμα του. Γεμίζει σάλια και λερώνει τον εαυτό του. Πρόκειται να αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο κι αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, η δουλειά του θα γίνει δική σου. Αυτός ο άνδρας δεν είναι άλλος από τον Ιωσήφ Στάλιν – δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. «Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μία σάτιρα για τις ημέρες πριν από τις κηδείες του Εθνοπατέρα. Μέρες που ρίχνουν ένα σαρδόνιο φως σε όλη την τρέλα και την απάνθρωπη κατάσταση του ολοκληρωτισμού. Μέρες που δείχνουν όλους όσοι τον περιστοίχιζαν να μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Και όλα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα.   

blackys88b: Παράξενο, με ιδιαίτερο χιούμορ και ένα πλούσιο καστ, το The Death of Stalin παίρνει απολαυστικές κωμικές ερμηνείες από τους συνήθως καρατερίστες ηθοποιούς που μάζεψε για να πρωταγωνιστήσουν, και διαπραγματεύεται με χιούμορ μια ιστορία που σίγουρα δεν είχε χώρο για αρκετό γέλιο. Λογικό που η ταινία δεν προβάλλεται στη Ρωσία, δεν σκιαγράφησε και το καλύτερο αποτέλεσμα για την πολιτική της σκηνή, με τον Armando Iannucci να δείχνει ξανά γιατί είναι εκ των καλύτερων όσον αφορά τις σατιρικές κωμωδίες πολιτικής. Ο Steve Buscemi όπως συνηθίζει, κλέβει την παράσταση, ότι σκηνές δίνει ο Rupert Friend είναι απολαυστικός και ο Jason Isaacs στο λίγο που εμφανίζεται επιβλητικός αλλά με το απαραίτητο βρετανικό χιούμορ.

Βαθμολογία: 8/10


Μιχάλης Κρατημένος: Το The Death of Stalin είναι μια απολαυστική και ιδιαίτερη πολιτική σατιρική ταινία που έχει ως βάση αληθινά γεγονότα. Η απεικόνιση της εποχής είναι πανέμορφη, με τον Zac Nicholson να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει το ομώνυμο graphic novel των Fabien Nury και Thierry Robin και δεν ξέρω κατά πόσο ο Armando Iannucci και οι άλλοι σεναριογράφοι έχουν μείνει πιστοί στο πρωτότυπο υλικό. Οι ερμηνείες του καστ είναι υψηλού επιπέδου και ξεχωρίζουν τα γνωστά ονόματα (Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko, Rupert Friend, Simon Russell Beale και Jason Isaacs).

Βαθμολογία: 8/10 
  

nick3012: Περίμενα να δω το The Death of Stalin λόγω του ότι έχω διαβάσει το ομώνυμο graphic novel και είχα την περιέργεια για το πως το οραματίστηκε ο μάστερ της σύγχρονης πολιτικής σάτιρας Armando Iannuci. Η ταινία διαθέτει ένα φοβερά πετυχημένο καστ και πολύ άρτιες ερμηνείες με τους Steve Buscemi και Simon Russell Beale να ξεχωρίζουν, ενώ είναι γεμάτη με το σήμα κατατεθέν του Iannuci, δηλαδή βρετανικό φλεγματικό χιούμορ και βιτριολικές ατάκες. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η σκηνογραφία και τα κοστούμια, με τη Σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 50 να αποδίδεται εξαιρετικά. Παρά το ότι θα ήθελα περισσότερα subplots και σκηνές από το graphic novel να εμφανιστούν στην οθόνη, το The Death of Stalin είναι στο σύνολο του μία πολύ καλή πολιτική ταινία που σατιρίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ρίχνοντας ματιές στο σήμερα, έχοντας ταυτόχρονα πολυεπίπεδο χιούμορ και δραματουργικές σκηνές όποτε το χρειάζεται.

Βαθμολογία: 7/10  


Η βαθμολογία του Super Hero News: 7.6/10  


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου