Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Κριτική για το Black Panther


Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News γράφουν τις εντυπώσεις τους για το Black Panther, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου από την Feelgood Entertainment.

Είδος: Δράσης, Περιπέτεια,  Επιστημονικής Φαντασίας. 
Πρωταγωνιστούν: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Letitia Wright, Winston Duke, Florence Kasumba, Sterling K. Brown, Andy Serkis και John Kani.
Σκηνοθεσία: Ryan Coogler.
Σενάριο: Ryan Coogler και Joe Robert Cole.
Παραγωγός: Kevin Feige.
Εταιρεία Παραγωγής: Marvel Studios.
Διάρκεια: 134 λεπτά.
Προϋπολογισμός: 200 εκατομμύρια.

Υπόθεση: Ο Black Panther των Marvel Studios ακολουθεί τον T'Challa, που μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Όταν ένας παλιός και ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται, το θάρρος του T’Challa-βασιλιά -και Μαύρου Πάνθηρα- δοκιμάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του.   

Μιχάλης Κρατημένος: Το Black Panther είναι το Deadpool του Κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel με την έννοια πως φέρνει κάτι νέο και διαφορετικό (Η κουλτούρα ενός έθνους, το πολιτικό μήνυμα) που ανανεώνει το είδος. Η σκηνή της καταδίωξης στην Νότια Κορέα είναι αρκετά εντυπωσιακή και δεν την έχουμε ξαναδεί σε κάποια υπερηρωική ταινία. Ο Ryan Coogler στο πρώτο του δύσκολο εγχείρημα έκανε εξαιρετική δουλειά καθώς κατάφερε να μοιράσει μαεστρικά το χρόνο ανάμεσα στους δυο villains ενώ οι σκηνές δράσεις δεν είναι τυποποιημένες. Ερμηνευτικά ξεχώρισαν οι Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Letitia Wright και Sterling K. Brown. Η φωτογραφία του φιλμ είναι υπέροχη και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν καταφέρει κερδίσει υποψηφιότητες στις τεχνικές κατηγορίες στα επόμενα Όσκαρ.

Βαθμολογία: 10/10


blackys88b: Με ένα οπτικά υπέροχο ξεκίνημα, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και με το καστ να δίνει το καλύτερο του εαυτό υπό τις οδηγίες του Ryan Coogler, το Black Panther αποτελεί μάλλον ιδανική ιστορία προέλευσης για τον Αφρικανό ήρωα της Marvel, η οποία για ακόμη μια φορά βγάζει άριστο αποτέλεσμα. Η επιλογή του Coogler αποδείχθηκε εξαιρετική αφού ο ίδιος φαίνεται να το έψαξε βαθιά και να μην έκανε απλά μια αρπαχτή και φυσικά βρήκε ευκαιρία για να περάσει τα φυλετικά του μηνύματα, είτε για την εποχή που ξεκίνησαν τα προβλήματα της σκλαβιάς, είτε αργότερα για τα ρατσιστικά ζητούμενα που υπήρξαν. Επίσης κατάφερε μέσα από την ταινία να εγείρει και ερωτήματα για το που είναι οι υπερδυνάμεις όταν ο φτωχός κόσμος ζητάει βοήθεια. Και όλα αυτά, με το γνωστό διασκεδαστικό και επιτυχημένο χιούμορ που πάντα διαθέτει η Marvel, αλλά και με προσωπικές στιγμές, οι οποίες μας συνέδεσαν με το υπόλοιπο σύμπαν της Marvel (βλ. Civil War). Οι σκηνές της Wakanda θύμισαν αρκετά το κίνημα του Αφρο-φουτουρισμού και σε στιγμές ήταν εκπληκτικής ομορφιάς, ενώ ο Coogler φρόντισε να μας δώσει στοιχεία της πολύχρωμης και πάντα ιδιαίτερης αφρικανικής κουλτούρας. Η σκηνή που τον ανακήρυξαν βασιλιά της Wakanda ήταν απίθανη. Στο θέμα του καστ, ο Chadwick Boseman μοιάζει να είναι όντως η πιο σοφή επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η Marvel, αφού δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία ενώ ο Michael B. Jordan, για τον οποίο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι εξαιρετικός ηθοποιός, ήταν η ευκαιρία του για εξιλέωση μπροστά από τα μάτια των comic book fans, μετά από το κατά γενική ομολογία κάκιστο Fantastic Four. Η Lupita Nyong'o παραμένει πανέμορφη όπως ήταν από την πρώτη φορά που μας συστήθηκε στο κινηματογράφο και θα μπορούσαν να πω ότι μαγνητίζει χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα ενώ οι Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitaker και Andy Serkis αποδίδουν και αυτοί εξαιρετικά το ρόλο τους. Ειδική μνεία στην Letitia Wright, που ερμηνεύει την αδελφή του πρωταγωνιστή και με το χιούμορ της κτίζει ένα πολύ συμπαθητικό χαρακτήρα.Θετικότατο στοιχείο φυσικά και η μουσική της ταινίας αλλά και η επιλογή των ενδυμασιών ενώ στο σύνολο παίρνει σίγουρα άριστα όσον αφορά την παραγωγή. Μια-δυο μικρο αλλαγές δεν θα με χαλούσαν αλλά σίγουρα σαν η πρώτη ταινία του ήρωα που μας συστήνεται επίσημα ήταν απολαυστική.

Υ.Γ. Και τι δεν θα έδινα να βλέπαμε έστω και για λίγο να εμφανίζεται ο Kraven the Hunter.

Βαθμολογία: 9/10 
  

nick3012: Το Black Panther κέρδισε για τη Marvel ένα ακόμα στοίχημα, συνεχίζοντας το σερί εξαιρετικών ταινιών, έχοντας ταυτόχρονα μία διαφορετική οπτική ματιά από τις άλλες ταινίες του MCU. Ο Ryan Coogler κάνει εξαιρετική δουλειά στη σκηνοθεσία προσφέροντας ένα εντυπωσιακό super hero blockbuster σε θέμα δράσης, πανέμορφες εικόνες, κάδρα, κοστούμια σε θέμα σκηνογραφίας και φωτογραφίας-κινηματογραφίας (η Wakanda είναι εκπληκτικά αποτυπωμένη), άψογο storytelling και pacing και όλα αυτά είναι μπολιασμένα με πολλά εξαιρετικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα για τις σύγχρονες κοινωνίες, αποτίοντας φόρο τιμής στην αφρικανική κουλτούρα και παράδοση. Οι ερμηνείες είναι απίστευτες από όλους τους ηθοποιούς με το εντυπωσιακό καστ να ενσαρκώνει πολύ συμπαθείς χαρακτήρες, οι οποίοι συστήθηκαν και εξελίχθηκαν υποδειγματικά. O Killmonger του Michael B. Jordan, η Okoye της Danai Gurira, η Shuri της Letitia Wright είναι οι προσθήκες που μου άρεσαν περισσότερο. Το Black Panther αποτελεί μία φοβερή πρώτη ταινία για τον βασιλιά της Wakanda και ελπίζω το sequel να έχει τους ίδιους συντελεστές για να αποτελέσει μία ακόμα επιτυχία.

Βαθμολογία: 8.8/10  


Η βαθμολογία του Super Hero News: 9.3/10  


Trailer:




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου